Mijn eerste blog

Tags

, , , ,

HOE IS HET ZO GEKOMEN?

Enige jaren geleden ben ik gaan graven in mijn familie geschiedenis. Niet alleen de Mispelblom Beyer kant, maar ook het andere deel, de moederkanten. De families Pelt, Streefkerk, Senf en Rip. Want zonder die moederkanten geen nageslacht en dus ook geen ‘mijn persoon’ om dit te onderzoeken en op te schrijven.

Het begin. Wat bleek, er bestaan kleine dikke boekjes met stamboom-beschrijvingen. Rode boekjes over adellijke families en blauwe boekjes over patriciërsfamilies. Beide worden uitgegeven door het CBG, het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.

1553

De familie Mispelblom Beyer staat in het blauwe boekje  jaargang 1975. Daarin is te lezen dat onze voor-voorvader Hendrik Mispelblom heet en geboren is in 1553 in Bingelrade [L]. U leest het goed Mispelblom zonder de tweede achternaam Beyer.

Het gegeven dat onze stamboom van 1553 tot 1975 al helemaal is uitgeplozen bespaart me een hoop werk. Het geraamte, de stamboom, behoef t nu alleen nog wat vlees op de botten. De verhalen, documenten, afbeeldingen en wat er allemaal boven water komt.

Zoeken

Ons World Wide Web is een geweldige hulp bij het zoeken. Wanneer ik in een zoekmachine Mispelblom tik dan krijg ik ruim 39.000 hits.  Dat is wel heel veel. Het goede nieuws is dat al die hits je naar een familielid brengen. Want al die Mispelblommen hebben een gezamenlijke voorouder: Hendrik Mispelblom. Internet is maar een begin. Al gauw ging ik ook het land in op zoek in archieven. Inmiddels heb ik heel veel archiefmateriaal verzameld: foto’s, documenten en reclame materiaal. Netjes gesorteerd in mappen, dozen en in de computer. De stamboom heb ik omgezet van tekst in een keurige grafische stamboom in Excel.

Wat nu?

Na een paar jaar verzamelen komt dient zich de vraag aan: Wàt wil ik nu met al die vondsten? Opschrijven? Een mooi boek of boekje? Of toch maar eerst een blog of op Facebook, LinkedIn of Twitter? Hoe pak je dat aan? Veel vragen om over na te denken. Een website met een blog is het geworden, om te beginnen. Met de verhalen over mijn zoektocht. Maar er komen ook fictieverhalen en gedichten op dit blog. Onder het tabblad familiehistorie komen de resultaten van mijn onderzoek.

Mis het niet en klik op de volg knop onderaan de pagina en/of reageer via het contactformulier. Wellicht heeft u ook een verhaal. Ik maak graag ruimte voor een gastblog.

Advertentie

Schrijfwedstrijd Boekenweek 2014

Tags

, ,

Ik heb meegedaan aan de schrijfwedstrijd van de Boekenweek 2014. Bekijk hier mijn verhaal ‘Heen weg’. Het thema is: een reiservaring die je altijd is bijgebleven en de juryvoorzitter is Abdelkadir Benali.

De schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste verhalen worden door Benali meegenomen op een literaire ontdekkingsreis naar het land van het Atlasgebergte, van diepgekleurde valleien, van volgebouwde steden en de uitgestrekte Sahara: Marokko”