Buitenplaats Dalstein

De geschiedenis van de buitenplaats Dalstein in Ellecom

Rond 1850 bouwde Hendrik David Mispelblom Beyer het huis Dalstein. Aanvankelijk als zomerhuis, nog zonder bovenverdieping. Hendrik was onder andere raadslid en wethouder van de gemeente Rheden, waaronder Ellecom gelegen is. Ook had hij een azijnmakerij in Dieren.

Zijn neef Jan Jacob Mispelblom Beyer was de volgende eigenaar en bewoner, ook hij gebruikte het huis als zomerhuis. Jan zat in de wijnhandel en had samen met een paar broers en een zwager een wijnhandel in Zutphen. Zoon Adriaan was de eerste vaste bewoner samen met zijn vrouw Christina en dochter Johanna.
Toen zij het huis betrokken, namen zij een kleine staf aan personeel mee uit zijn vorige woonplaats Zutphen. Een meid, kok, koetsier, huishoudhulp, nanny en een tuinman. Het landgoed werd geleidelijk uitgebreid met diverse omliggende gronden en landerijen. Ook werd er voor personeel woonruimte gebouwd.
Dochter Johanna trouwde met beeldend kunstenaar Wilhelm Müller Kühlenthal, zij erfden het landgoed. Er werden 3 dochters geboren.

Er volgde een periode van grote bloei. Er kwam een kwekerij met diverse tuinlieden. De huishoudelijke staf werd uitgebreid en er kwamen kindermeisjes. De familie was, in tegenstelling tot in die tijd gebruikelijk, erg maatschappelijk en sociaal betrokken bij het personeel en ook bij de mensen in het dorp. Ze verstrekte leningen, bouwden huizen, een dorpsbewaarschool werd gebouwd.

De buitenplaats Dalstein was uitgegroeid tot een waar paradijs met een dieptetuin, een grote vijver, gazonnen omzoomd met bomen, -waaronder diverse zeer bijzondere-, overal stonden planten in grote kuipen die ’s winters in de oranjerie/serre onderdak vonden.  Er was een atelier voor de heer des huizes, een brandweerhuisje, een huis voor de tuinbaas, diverse werkplaatsen, plantekasseen, een koetshuis en de eerder genoemde bewaarschool en de uitgebreide kwekerij.

In de jaren 1920-24 waren de gevolgen van de Russische Revolutie pijnlijk voelbaar. De aandelen in Russische fondsen waren waardeloos geworden en de familie had het financieel erg moeilijk.

Na het vertrek van de familie in 1924 is de buitenplaats Dalstein in diverse handen geweest. Laatstelijk was het in gebruik als jongensinternaat. In 1972 werd het huis gesloopt want het was volledig uitgewoond en het grondgebied werd verkaveld.

Het huis staat er niet meer, de herinnering is gebleven. Bekijk hier een filmpje over de erfenis van het huis Dalstein.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s