Mispelblom Brandewijn
In 1770 stichtte Frederik Mispelblom zijn brandewijn stokerij in Zutphen. Hier is het recept ontwikkeld waarop Mispelblom brandewijn al meer dan 200 jaar is gebaseerd. De elzen en berken uit deze streek leverden de ideale houtskool voor het filteren van de zachte zuivere brandewijn. Koel gedronken, puur of zoals vroeger met suiker. Ook heerlijk in longdrinks en cocktails. Mispelblom, ruim 200 jaar vertrouwde kwaliteit.
Zo staat er al jaren te lezen op de flessen etiket van de Mispelblom brandewijn. De stokerij is er niet meer, het merk Mispelblom nog wel. In de gerestaureerde voormalige fabriekspanden zit nu een kantoor en een galerie, genaamd v/h Mispelblom.
De Zutphense brandewijnstokerij v/h Mispelblom & Co zoals de firma lange tijd genoemd werd, in de volksmond ‘de Zutphense’ of gewoon ‘Mispelblom’ In 1850 werden de panden die tegen de oude stadsmuur gebouwd waren betrokken. Achter de stadsmuur de bleek, de bleekhuisjes en de gracht langs de Martinetsingel. Aan de voorzijde het Kerkhof, zoals straat en plein genoemd is. Onder het plaveisel een eeuwenoud kerkhof naast de imposante St.Walburgiskerk. Achter de grote dubbele deuren werd brandewijn gestookt, maar ook likeur gemaakt en in de jaren 1960-65 werden kersen ingelegd in brandewijn. Niet alleen op het Kerkhof maar ook in diverse panden in de binnenstad, Waterstraat, Bakkerstraat enz. Er was ook een azijnmakerij. Net als brandewijn was dit toen ook een product van wijn. In de 19e eeuw dreven een paar neven een wijnhandel J.J. Mispelblom Beyer & Zn.
Wijn was in die tijden een drank voor de betere stand, brandewijn voor de gewone man. Maar met de houdbaarheid van de wijn was het veel minder gesteld. Gelukkig was de zure wijn een goede basis voor azijn en brandewijn.
De geschiedenis gaat voort, brandewijn wordt allang niet meer van wijn gestookt. De populariteit van brandewijn kende in de jaren 1960-70 zijn hoogte punt. Vooral in het oosten en noorden van het land was Mispelblom brandewijn een heel groot merk. Na de overname in 1970 door Henkes en in 1985 door Bols is de brandewijn voorbij gestoken door de genever.
Maar de Mispelblom brandewijn en Vanielle (inmaak)brandewijn bestaat nog steeds al moet je er soms moeite voor doen een fles te pakken te krijgen.
Hoe het nu precies zit met de tekst op het flessen etiket? Dat ben ik aan het uitzoeken. Wordt vervolgd.
Bekijk hier een filmpje over de Mispelblom brandewijn